SmSF-Logo  

 

Smålands Schackförbund
Hultsfredsfestivalens officiella schackmästerskap

 
 
Aktuellt

Kalendern

Förbundshandbok

Protokoll

Rating

Länkar

Historik

Gamla nyheter

 

 

Hultsfredsfestivalens officiella schackmästerskap genomfördes under Hultsfredsfestivalens två sista dagar. Tävlingen lockade såväl glada amatörer som regerande mästaren och tillika favoriten i sommarens JSM-grupp Bosse Lindberg från Sollentuna (rating: 2425). Ytterligare en elitseriespelare deltog, nämligen förre Jönköpingsspelaren Björn Johnson (rating: 2308), numera spelande lagledare i Lunds ASK. Det hela såg på förhand ut att bli en uppgörelse mellan dessa två högrankade spelare, även om duktiga schackspelare från exempelvis hemmaklubben Hultsfreds Schackklubb också fanns med i startfältet.

Tävlingen, som för övrigt är en sjurondig snabbschacktävling med monradslottning, började planenligt med två raka segrar för Bosse Lindberg och Björn Johnson, som i tredje ronden drabbade samman i ett tidigt finalparti. Efter att ha stått marginellt sämre under delar av partiet lyckades Johnson utjämna. Lindberg, som hade något bättre tid, avböjde ett remierbjudande, något som han senare skulle komma att ångra. Efter remianbudet gjorde Johnson ett par mindre lyckade drag och stod på förlust. I extrem tidsnöd för båda parter vände dock partiet oväntat, och helt plötsligt stod Johnson på klar vinst. Det hela var en kamp mot klockan. Johnson vann den kampen och avgick som segrare i partiet.

De hinder som nu återstod på vägen mot en triumf för Johnson utgjordes främst av hemmahoppen Håkan Frisén och Patrik Lindborg. Frisén lyckades dock inte komma upp i normal standard och dukade under. Lindborg däremot spelade ett mycket starkt parti mot Johnson och lyckades besegra sin betydligt högre rankade motståndare. Följaktligen fanns det nu tre spelare med chans att vinna tävlingen, Björn Johnson, Bosse Lindberg och Patrik Lindborg! Björn Johnson och Bosse Lindberg vann sina avslutande partier, medan Patrik Lindborg, som redan i första ronden förlorat mot Bosse Lindberg, överraskande tappade en halva mot lägre rankat motstånd.

De avslutande rondernas spel, som drog rekordpublik till det tält där tävlingen avgjordes med regnet smattrande mot tältduken, ledde alltså fram till en slutställning där Björn Johnson och Bosse Lindberg stod på 6 av 7, medan Patrik Lindborg fick nöja sig med 5,5 poäng och en tredjeplats.

Segern i turneringen delades av Bosse Lindberg och Björn Johnson. Björn Johnson valde att inte göra anspråk på förstapriset, gratis inträde till nästa års festival, till förmån för sin yngre kombattant Bosse Lindberg.

Hultsfredsfestivalens schackmästerskap 2004 var en succé för schacket, och det är mycket glädjande att två så vitt skilda företeelser som rockmusik och tävlingsschack med elitkrydda går att kombinera på detta sätt. Tävlingen kommer med all sannolikhet att återkomma 2005, delvis med annan spelform, och arrangörerna med Fabian Beijer i spetsen hoppas då på ökat deltagande från exempelvis klubbarna runt om i Småland!

Fabian Beijer
 

Smålands Schackförbund
c/o Ewa Fritz
Getingstigen 28
593 52  VÄSTERVIK

webmaster@smalandsschack.se

Webplatsen senast uppdaterad: 2006-05-21
Webmaster:
Gert Brushammar